Gerrit zwaar geschapen en consorten!

Hier kunnen we van alles over scheepvaart, en aanverwanten zaken discuseren.
Bij vragen mail: beheerder@zeilclipper.eu

Gerrit zwaar geschapen en consorten!

Berichtdoor Leen B » vr 26 jan 2018, 17:25

123.JPG
123.JPG (17.29 KiB) 9638 keer bekeken


Gerrit Zwaargeschapen.

112 Tempo D.JPG


Hallo vrienden hier het verhaal over de Temp D met een deklast hout varend in de Oostzee.

116.JPG


114.JPG


Met een lading hout in het ruim en de gebruikelijke deklast vertrokken we met de Tempo D van Kristinahamn naar Schiedam. En in de Oostzee varend kwamen we al snel in windkracht 8 recht op onze kop terecht. Nou lagen de kombuis, en het daarin staande eethoekje op dat scheepje aan de voorkant van de achter opbouw,

117.JPG


[ en onder het stuurhuis van de Tempo D zien jullie de deur in kwestie onder het rode pijltje staan ! ]

125.JPG


want die deur was dan ook gelijk de ingang naar het kombuis voor de gewone bemanning, om de maaltijd aan boord te kunnen nuttigen. Want onze ouwe en zijn vrouw kwamen door een andere deur uit hun Koninklijke vertrekken de kombuis met eethoek binnen, en dat was niet om te eten want zei aten in hun eigen salon compleet met meubilair, met een wijnrode vloer bedekking op het salon dek.

113.JPG


En er stond ook een oude kolenhaard compleet met fraai bewerkte kolenkit, en een pook met andere attributen om de as uit de haard te kunnen porren. Maar het kombuis had maar 1 vertrek met een kolen gestookt fornuis op dat kleine scheepje , waar wij als gewone bemanning dan ook aan een kleine tafel ergens in een hoek weg gedrukt zaten te eten. Want onze Kap en zijn vrouw verlieten namelijk ook scheepje via het stuurhuis, en in noodgevallen konden ze door de nood uitgang [ dat dwars door mijn hut, die achter in hun riant verblijf lag. En Henk Kortekaas was onze bestman, en Arie Goedman met Kees Bloemkool, en Gerrit Zwaargeschapen, vaarden als matroos, en Andries was een hakkelende jongen van 15 jaartjes en die vaarde onder de gage. En ik was de eerste en enigste Wtk

118 MAK 146.25 KW 195  HP..JPG
118 MAK 146.25 KW 195 HP..JPG (26.85 KiB) 9636 keer bekeken


en in onze de machinekamer stond een MAK 146.25 KW 195 HP [ af gesteld. Maar ik kon eerst even niet de betreffende foto uit die tijd vinden mensen. Ik had al mijn oude fotomappen door zocht want ik wist dat ik nog een foto of vijf met mijn jonge bekje en haar piekje op mijn voorhooft daar op in de machinekamer uit de zestiger jaren moest hebben. En heel ver weg in een van mijn oude mappen vond ik de betreffende foto's als nog . Waar van ik er een hier boven heb geplaatst. Zo en nu gaan we weer verder met het verhaal over Gerrit zwaar geschapen, al gaat dit verhaal niet alleen over Gerrit hoor mensen. Dus vaarden we op het moment van dit verhaal recht in de wind met zware hoge wit schuimende golven [ dit om dat de Oostzee zoet water heeft, en om dat zoet water nu eenmaal zwaardere golven veroorzaakt dan zout water] en zaten we met Kees, Bloemkool, Gerrit zwaar geschapen, en mijn persoontje in de kombuis ons maal door Jantje de vrouw van Sporema onze Kapt bereid, te eten.

80.JPGMaar op een zeker moment begon de ons bootje in rap tempo met zijn boeg omhoog te klimmen. En dat ging hoger en hoger en op een zeker moment hoorden we een zware doffe klap aan de voorkant van de opbouw, zo dat de pannen op het fornuis met de borden op tafel stonden te trillen, en daarna rinkelend op het kombuisdek in scherven vielen. Na die klap stond Kees op en liep door de scherven naar de deur, om aan dek te gaan kijken wat er daar aan de hand was. Maar hoe hij ook duwde, en ook niet toen Gerrit hem kwam helpen de deur wilde voor geen cm meer open. Het lijkt wel of de hele deklast tegen die deur aan gepleurd is meester zei Kees er zit geen beweging in die kolere deur. En daarna kwam onze ouwe de kombuis in met de melding, mannuh onze hele deklading hout is naar achter toe verschoven. En nou is de kombuisdeur volledig door de deklast geblokkeerd. Dus moeten jullie door de salon naar buiten, en ook weer naar binnen toe net zo lang dat we het euvel verholpen hebben. Dus stonden Kees, en Gerrit zwaar geschapen op om door de deur van de salon heen naar boven te gaan om te kijken of ze wat konden verhapstukken om de deur van de kombuis vrij te maken. Maar toen ze de trap naar boven toe de salon in wilden stappen sprong Jantje de vrouw van onze ouwe met haar armen wijd uitgespreid voor de deur, en ze riep met hoge gillende stem eerst jullie smerige schoenen uit voor je door mijn salon gaat stappen met die vieze dingen aan jullie poten!! Nou dat pikten de beide heren niet wat ze verdomme wel niet dacht met haar verbeelding de vuile sikreet dat ze daar was. Maar Jantje was onverbiddelijk geen schoenen uit dan niet door haar schone salon, en zo hoorde we ze nog even bekvechten. Even toen was het stil, maar daarna hoorden we een verschrikkelijke doordringende uithalende kreet van Jantje die door het hele achterschip klonk. We zaten allemaal verstijft van de schrik door dat lugubere gegil van Jantje. En even later kwam Jantje met paniek in haar ogen, en haar hand tegen haar hartstreek gedrukt de kombuis in gestrompeld. Terwijl haar mond open, en dicht ging zonder geluid te maken, en ook niet nadat ik haar een paar maal gevraagd had wat er toch gebeurd was. Om zo van streek te raken maar Kees en Gerrit waren nergens meer te bekennen. Toen ik later op de brug kwam hoorde ik van Henk wat er gebeurd was.

123.JPG
123.JPG (17.29 KiB) 9638 keer bekeken


Want op een zeker moment had Gerrit zwaar geschapen [ zo werd Gerrit niet voor niks genoemd ] uit balorigheid door het gezeik van Jantje tegen hem en kees zijn broek laten zakken, en had hij Jantje zijn enorme klok en hamerspel getoond waar van ze helemaal van streek raakte. En daarna waren beiden heren met hun vuile schoenen nog aan door haar schone salon het dek opgeschoten.

124 Deklast hout met 11 stutten..JPG


Nou konden wij Jantje wel begrijpen want de hoertjes in diverse havensteden die met Gerrit voor een nummertje seks mee waren gegaan. Maakten ze als ze Gerrit weer zagen dat ze rappido weg kwamen. Dus wat ik maar zeggen wil zo'n deklast hout was toch altijd zeer listig voor kapiteins vrouwen, mannen. En uit eindelijk bleek dat de hele deklast van ons scheepje door een zware breker, tegen de achter opbouw gegooid was.
En zo doende moesten we eerst de storm afrijden voor we het euvel van een schuivende deklast op konden lossen. En uit eindelijk is dat ons toch ook wel gelukt Al waren er ook een paar staanders gebroken. Leen B
Avatar gebruiker
Leen B
Site Chef
 
Berichten: 3080
Geregistreerd: ma 22 feb 2010, 16:08
Woonplaats: Narbonne

Re: Gerrit zwaar geschapen en consorten!

Berichtdoor Ben » vr 26 jan 2018, 18:35

Zo Leen maar gelijk ff gelezen en ook ik hoorde halverwege een hoop gerinkelen gebler.Ton liet een fles koffiemelk vallen in de keukenen aangezien het door de hele keuken lag had ik wat op teruimen,groetjes
Avatar gebruiker
Ben
1e machinist
 
Berichten: 2025
Geregistreerd: ma 01 maart 2010, 19:54
Woonplaats: Armacao de Pera Portugal

Re: Gerrit zwaar geschapen en consorten!

Berichtdoor steef » za 27 jan 2018, 14:16

Ben zo blijft er werk inde winkel goed voor je lijf en je leden
Leen weer prima vertelsel
Avatar gebruiker
steef
1e machinist
 
Berichten: 2680
Geregistreerd: ma 01 maart 2010, 18:26

Re: Gerrit zwaar geschapen en consorten!

Berichtdoor Willy Theunissen » za 27 jan 2018, 15:42

Zeker tegels op het dek daar valt alles op kapot .
Waar een Willy is, is een weg
Avatar gebruiker
Willy Theunissen
 
Berichten: 2823
Geregistreerd: di 09 maart 2010, 12:35
Woonplaats: Boxmeer

Re: Gerrit zwaar geschapen en consorten!

Berichtdoor Leen B » za 27 jan 2018, 18:00

Willy Theunissen schreef:Zeker tegels op het dek daar valt alles op kapot .


Nee Willy geen tegels maar staalplaten met staaldoppen, maar zo'n vloer kon nog goed
glad zijn hoor. Vooral als de kokkin vis had staan bakken dan spetterde dat als de Ko...
en als je niet oplette lag je zo op je platte plaat. En Andries onze O.g. moest altijd na het
koken dus ook visbakken de dekplaten soppen. Maar ja die maakte er soms ook een zooitje
van dan brak je daarna zo wat nog je nek. Leen :(
Avatar gebruiker
Leen B
Site Chef
 
Berichten: 3080
Geregistreerd: ma 22 feb 2010, 16:08
Woonplaats: Narbonne

Re: Gerrit zwaar geschapen en consorten!

Berichtdoor Willy Theunissen » za 27 jan 2018, 21:21

Ik weet er alles van Leen als het een hoog zeetje was en je strompelde in de cafetaria met je plate en kommetje soep naar je bakstafel dan werd er veel op het dek gemorst wat dan ook nog eens spekglad werd .
Prettig weekend
Waar een Willy is, is een weg
Avatar gebruiker
Willy Theunissen
 
Berichten: 2823
Geregistreerd: di 09 maart 2010, 12:35
Woonplaats: Boxmeer


Keer terug naar Zeilclipper.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron